Hoornse Hengelaars Bond         

   Hengelsport vereniging voor Hoorn en omstreken

Karper Vistips                  

De Hoornse Hengelaars Bond (HHB) Karper Vistips voor goed en veilig karpervissen.

Deze tips zijn er voor degene die graag willen weten hoe je als karpervisser hoort om te gaan met de karpers en als karpervisser hoort te gedragen.
Maar ook voor de gevorderden onder ons staat er wel wat in om van te leren.
In ieder geval veel dingen waar je op moet letten om de karpers niet te beschadigen, zodat we met zijn allen veel meer en langer plezier hebben van deze karpers in de toekomst.

Begin met het van huis gaan met alle spullen die je nodig hebt, velen vergeten de onthaakmat, tang om te onthaken, boortje/naald voor het hardere aas en zelfs het schepnet (ook zelfs meegemaakt dat vissers zonder aas komen).
Het beste is om een lijstje te maken en alle belangrijke dingen te checken, of gewoon een goede karper vistas waar altijd alles in blijft zitten.

Eenmaal aangekomen op de visplek wen je eigen dan aan om eerst het schepnet uit te klappen en de onthaakmat neer te leggen dan word het een automatisme, want het gebeurt vaak genoeg dat de hengels er het eerst in gaan en dat men binnen seconden al een run heeft en daar sta je dan met het net nog dicht geklapt en de onthaakmat ingepakt (dit zijn dus ook de spullen die men als laatste weer moet inpakken).

Zorg dat je een schepnet hebt waar een behoorlijke karper van 90 cm in past, want we zien regelmatig vissers met b.v een pannetje en als die dus zo een karper zouden vangen dan word de karper als het ware dubbel geklapt waardoor de grote karper door zijn gewicht de ruggengraat kan breken (en zeg niet van ik vang nooit zulke grote ik heb het zo vaak zien gebeuren bij verschillende mensen).
Zorg er altijd voor dat als je de karper met schepnet, weegzak of bewaarzak tilt dat de vinnen van de karper altijd naar de staart liggen (voorkomt beschadiging).

Antiseptisch middel om op de wonden van karpers te verzorgen, zoals een gaatje door de haak of een afgesneden schub (door niet gebruiken van tube/leadcore/voorslag) en bek beschadigingen, zou ook eigenlijk iedereen bij zich moeten hebben.

Het beste kan men hengels gebruiken van 1,5 lbs tot 2,25 lbs.
Er zijn vissers die met 3 lbs en zwaarder komen maar dat vist als een bezemstok en dan word het gewoon takelen, dat zijn eigenlijk hengels voor op de grote meren (b.v. IJsselmeer en in landen als Frankrijk, Spanje, Italië, etc.).
Normale lengte voor de hengel is 3,60mtr lang (pen hengel kan wel rond de 4 mtr of groter zijn).

Gebruik haak maten van 4 of 6 maar niet enorme grote of te kleine die beschadigen de karper bek.
B.v. een te kleine haak met een heel grote karper moet je aardig wat druk op zetten maar omdat de haak te weinig vlees pakt en meestal ook dunner is schiet deze los en veroorzaakt ook beschadigingen (het zou heel misschien gaan als men helemaal alleen zit te vissen en dus genoeg ruimte heeft om te drillen).
Er moeten nu haken zonder weerhaak gebruikt worden en dat is eigenlijk alleen iets voor de “gevorderde” vissers onder ons omdat als men de lijn niet strak genoeg houdt bij het drillen van de karper hij als een mes door de bek snijdt en er heel erge wonden ontstaan (erger nog dan met een weerhaak), hierbij komt dus dat men niet even weg kan lopen ergens een praatje kan gaan maken bij een andere visser/kennis wat veel vissers toch graag doen.
Ben je niet zo een zeer goede visser gebruik dan haken met micro weerhaak b.v. van Korda of Fox (maar niet de enorme weerhaken van vroeger of van goedkope haken) om verwonden van de karpers te voorkomen op de karperput, het overgrote deel van de vissers op de karperput zijn dagjes mensen en dit zijn dus geen doorgewinterde/professionele karpervissers.
Ook mensen die een lichamelijke handicap hebben waardoor men soms even de druk van de lijn laat, dan komt de weerloze haak los en doordat men daarna weer druk geef schiet de haak weer in de bek maar als dat even niet goed gaat snijd dat als een mes door de hele bek van de karper (daarom gebruik dus een micro weerhaak).
Onthaak altijd door de haak zo dicht mogelijk bij de bocht (dus niet bij de steel) beet te pakken dan gaat deze er veel makkelijker uit en gebruik anders een tang.

Vislijn, gebruik nooit een te dunne lijn deze schuurt zo door, door de stenen en de mosselen aan de kant en bij een grote vis breekt deze meestal omdat men niet voor het vissen controleert op beschadigingen, dus controleer dit door de lijn tussen twee vingers te laten gaan (de onderste 4 a 5 mtr of zo en als je dan een ruwe plek voelt of meerdere dan kan je beter een stukje van je lijn afknippen dit voorkomt dat men ontzettend gaat balen bij het krijgen van een lijnbreuk bij grote karpers.
Wat men ook kan doen is een dikkere voorslag aan een dunne lijn te knopen (een mtr of 4 tot 8 moet genoeg zijn).
Het volgende gaat alleen op bij het werpen met een lood montage (niet bij vissen aan de kant met dobber of freeline achter het riet).
Veel vissers vissen met een vreselijk dunne nylon (of gevlochten lijn wat NIET mag) en gebruiken daarbij geen tubing of voorslag/leadcore en denken dan dat ze heel sportief bezig zijn, dat zijn ze dus NIET, want hiermee worden alle grote karpers beschadigd omdat de kans heel erg groot is dat de dunne lijn achter de schubben blijft hangen tijdens het gevecht met de karper en dan deze schubben dus afsnijd (helaas zien we die beschadigingen de laatste jaren steeds meer).
Dit komt vooral omdat er steeds sterkere dunne lijnen op de markt komen nanofill etc., helaas dus slecht voor onze karpers gebruik a.u.b tubing of voorslag!
De plek waar de schub nu weg is kan gaan ontsteken en de karper word er ook lelijker van, en wie wil er nu met een gewonde karper op de foto staan (ik in ieder geval niet).
Er kan ook een gat ontstaan op de plek waar de schub nu weg is en allerlei ziektes ontstaan, parasieten, etc. gebruik van een antiseptisch middel is hiervoor het beste (te verkrijgen bij hengelsportzaken en koi / dierenwinkels).
Het beste is een lijn dikte tussen 0,18 tot 0,30 maar gebruik dan tubing (zijn kant en klare lengtes van te krijgen) of losse voorslagen zijn ook te koop van 70cm/1mtr.

De onthaak mat zijn ook nog wat dingen waar mensen niet aan denken dat is het volgende, zorg dat de mat altijd nat is voor er een karper op komt.
Is het warm weer dan is de mat heet, draai hem daarom eerst om voordat je de karper erop legt en uiteraard ook weer nat maken.
Zorg dat de vinnen van de karper altijd naar zijn staart wijzen voordat je hem neerlegt of omrolt of wat dan ook anders kan de vin kneuzen of zelfs breken.
Gebruik je handen, bekertje of emmertje is handiger om de mat nat te maken/houden deze heb je trouwens ook nodig als je een foto wilt maken van de karper zorg dan dat terwijl je deze in de handen hebt dat iemand anders water over de karper giet hierdoor ontstaan veel mooiere foto’s en het vuil spoelt dan altijd mooi meteen weg (ook weer veiliger voor de karper).

Nog wat dingen over fotograferen.
Als een karper heel veel spartelt houdt dan je hand over zijn ogen en hij word rustig, dit komt omdat een karper niet aan het felle licht gewend is (zon) of omdat men veel te snel de vis naar de kant heeft getakeld langer drillen dus en de vis moe maken en ook kan het zijn dat de onthaak mat in de zon heeft liggen bakken en men er geen water op heeft gedaan.
Wat heel erg goed helpt is onder de bek van de karper zit een kuiltje als je daar licht druk op uitoefent blijft elke karper rustig liggen!
Ik zie soms mensen die gaan staan met de karper in hun handen, dit is helemaal fout de karper maakt dan een enorme smak als ie begint te spartelen en je hem niet houdt, ga dus altijd door de knieën of hurk, je armen kunnen dan op je benen steunen en zorg dat de onthaakmat onder de karper ligt als deze dan een keer valt is het wat zachter.
Zelfs iemand gezien die al staande de karper wel vijf a zes keer liet vallen vreselijk! (de controleur heeft deze meneer ook ervoor gewaarschuwd dus alles word in de gaten gehouden om dit soort dingen te voorkomen).
Heb je een pet op zorg dan dat de flits van de camera aan staat hierdoor krijg je je ogen te zien anders is een gedeelte van je gezicht n.l. heel erg donker tot zelfs zwart (of zet de pet af voor de foto.
Houd de karper altijd met 1 hand bij de voorvinnen (als dat niet lukt een vinger in de bek houden en de andere hand bij de vin onder de staart.
Als je de foto hebt genomen en de karper wilt terug zetten houd de karper laag bij de grond of beter nog is een weegzak, schepnet of zo een mat die dicht kan ritsen om de vis terug naar het water te brengen (let op de dat vinnen naar de staart staan voordat je tilt).

Het lood, zorg dat dit ten ALLEN tijden van de lijn af kan schuiven bij lijnbreuk en dat de karper het meteen kwijt is, we hebben in de loop der jaren diverse montages gezien b.v. een wartel van de voorslag naar de hoofdlijn (WAANZIN!) het lood kan daar dus nooit voorbij als de lijn breekt, als een karper ergens aan blijft hangen kan het lood niet kwijt en dus dood gaan.
En er is nog iets waar ik niemand over gehoord heb maar tegenwoordig zijn er veel haken die een teflon laagje hebben dus daar gaat volgens mij het verhaaltje niet op van hij is de haak zo kwijt want die roest weg, want die roesten echt niet met zo een laagje, met andere woorden check altijd de knopen in je onderlijn dat die sterk genoeg zijn hoe vaak ik niet hoor de haak is eraf gegaan (zelfs van nieuwe gekochte onderlijnen).

Bij het drillen zijn er zeer veel mensen die geen geduld hebben, snap niet waarom want dit is eigenlijk 1 van de leukste en spannendste gedeeltes van het vissen, en takelen als ware het een race naar de kant is dit absoluut niet.
Hoe het wel moet houdt redelijk druk op de karper maar niet te veel als deze wat weg wil zwemmen laat hem dan een klein beetje gaan zo word de karper moe haal weer in en gaat ie weer laten gaan dan, net zolang tot de karper met de kop boven komt en meestal plat op het water komt te liggen dan moet de karper pas naar en in het net gesleept worden (waarbij het laatste stukje de visser naar achter loopt en de vis in het net stuurt als er iemand voor hem schept).
Check ook altijd de slip van je molen voor je de hengels ingooit er zijn vaak vissers die de slip zo strak hebben dat het helemaal niet eens afloopt die zijn dus echt aan het takelen en veroorzaken zo de uitgescheurde bekken.
De karper is dan meestal ook rustiger als ie goed word uit gedrild (spartelt niet of veel minder uitzonderingen daar gelaten sommige karpers vinden het gewoon niks op de kant) op de mat en makkelijker te fotograferen.
Ga vriendelijk met je mede vissers om!